Zalacsány

A 76-os út és az észak-déli Zala-völgyi út kereszteződésében terül el a 950 lakosú, középkorú eredetű (Chan, Csán) község.

A település az 1800-as évek közepéig - a török megszállást kivéve - a Csány család birtoka volt. A településen született Csány László (1790-1849) kormánybiztos, miniszter, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja.

A Tersánszky család a XIX. század elején szerzett birtokot és építette fel (a ma kiégett) jellegzetes, földszintes kúriát a falu déli szélén. Felette nem messze van a Csány család kriptája. A Batthyány család 1913-ban építtette neobarokk klasszicista stílusban kastélyát a Csány-ház helyére.

Az 1700-as években épített egyszerű barokk templomtól pár lépésnyire a régi temető néhány sírkövét meghagyták a 76-os közlekedési út építésekor. Az új temetőt a falutól délre terülő dombon alakították ki. Modern ravatalozója egyben kápolnaként is működik, a Keszthely felől közlekedőnek szépen mutatkozik.

Az egykori vasútvonal mentén új, tágas lakóházak, nyaralók sorakoznak. Folyamatosan fejlődik a Csányi-domb oldalában az 1991 óta alakuló pihenőövezet. Ekkor töltötték fel a ma már horgászokat, csónakázókat fogadó tavat.

A Zalacsányi-tó, köszönhetően az intenzív telepítésnek, igen népszerű a horgászok körében, ahol rekord méretű, kapitális halak kifogására nyílik lehetőség. A tó körüli erdőben információs jellegű tanösvény található. Nyaranta nagy népszerűségnek örvend a „szabadidő-park”. Az erdők aljában lovastelep és lovasklub húzódik meg.