A Batthyány Kastély története

Zalacsányt első ízben 1019-ben említik. Az 1800-as évek közepéig - a török megszállást kivéve – a Csányi család birtoka volt a település.

Itt született Csány László 1790-ben, a második független magyar kormány közlekedési és postaügyi minisztere, később Kossuth Lajos teljhatalmú erdélyi kormánybiztosa.

A kastély alapjait 1490-ben rakták le, a késői gótika stílusában. Az épület az 1800-as évek közepén került a Batthyány–család tulajdonába. Ezt követően a család az épületegyüttest kibővíttette és barokk stílusban átalakíttatta. Mai formáját 1913-ban nyerte el, amikor Batthyány Pál, Zala megye főispánja és felesége Inkei Karolina grófnő újjáépíttette, barokk és szecessziós jegyeket ötvöző stílusban. Az építész Wassermann Samu volt.


A szocializmus éveiben számos kastélyhoz hasonlóan, a Batthyány kastély is nevelőotthonként üzemelt. Ez komoly állagromlást okozott az ingatlanban. Az épület teljes lepusztulását az 1997-ben megkezdett felújítási munkálatok akadályozták meg, melyek 2000-ben fejeződtek be. A szobák kialakítása és a 21.század elvárásainak megfelelő modernizáció 2005-ben megtörtént. Ma a kastély az eredeti stílust követő új ruhában várja vendégeit.