Kis-Balaton


Kápolnapusztai Bivalyrezervátum: a Magyarországon őshonos bivaly fajbemutatásának központja. A telep fontos szerepet játszik a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében. Interaktív kiállítás, távcsövek, kilátópontok, pihenőhelyek és a bivalyokat bemutató tanösvény várja az érdeklődőket. A fogadóépület kiállítása a Kis-Balaton élővilágát mutatja be. Az istállóban a bivalytartás régi eszközei és az állattartásról régi fotók láthatóak. A bivalyokat tavasztól-őszig a bemutatóhelyről induló 1,5 km-es sétaút bejárásával lehet megnézni. A 30 hektáros területen 200 bivaly él. Télen az istállóban láthatók. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására illetve frissítők fogyasztására.

Kányavári-sziget: a 3 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény elsődleges célja a Kis-Balaton változatos madárvilágának bemutatása. Bejárata egy különleges látványt nyújtó, 2005-ben felújított fahíd.

Kis-Balaton Ház: a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. Célja nemcsak a természeti értékek bemutatása, hanem a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése, valamint kulturális központ létesítése is. A ház közelében lévő kápolna, a Cyrill-Metod emlékoszlop, valamint a régészeti feltárások a közel- és régmúlt emlékeit hangsúlyozzák.