Keszthely


Festetics kastély: 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület napjainkban múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült Helikon Könyvtár, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86.000 kötet.
Georgikon Majormúzeum: a magyar agrár-felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, szőlészeti-borászati és kocsi kiállítás látható bognár- és kovácsműhellyel. Impozáns látvány a működőképes gőzeke.

Népviseletes Babamúzeum. Panoptikum: közel 40 híres ember korabeli öltözékben. Csigaparlament – egyedülálló óriás makett. Kínzómúzeum. Rádió és TV Múzeum. Balatoni Múzeum: neobarokk épület, amelyben az emeleti állandó kiállításon a Balaton kialakulásával, növény- és állatvilágával, környékének történeti emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A földszinten van a római- és a középkori kőtár, valamint a híres festő, Halápy János emlékszobája.

Marcipánmúzeum és Cukrászda: a Festetics kastélytól kb. 200 méterre, a Katona József utca 19. szám alatt található, ahol a cukrászmester 100, marcipánból készült díszmunkája látható. Városháza (Fő tér): alapjai 18. századiak, mai formája copf-stílusú; benne található a Polgármesteri Hivatal.
Ferences kolostor és templom (Fő tér): a tér meghatározó épülete a ferences rendi kolostor és temploma, amely a törökkorban végvárként szolgált, szentélyében láthatók hazánk legnagyobb felületű gótikus falfestményei.